Pagès Editors acaba de publicar Atresorat silenci, el nou poemari del narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista català, Josep Vallverdú. Es tracta d'un llibre que Vallverdú publica als noranta-nou anys, en plena vitalitat creativa, i que prossegueix amb la sèrie de poemaris apareguts amb regularitat aquests darrers anys en una inesperada i esplèndida eclosió poètica que han convertit l'autor en un poeta complet, encara que s’hagi fet esperar.

 

Tal com destaca el professor i sociolingüista Isidor Marí al seu pròleg, "aquest doll poètic insòlit ve a negar el tòpic que la poesia és un gènere propi de les intenses edats juvenils". "Estic disposat a defensar la tesi contrària: aquests llibres demostren que als noranta anys es pot viure i escriure com a jove, i que potser el secret de l’avançada joventut de Vallverdú es deu a l’elixir poètic que atresora en els seus silencis", explica.

 
Tant en aquest nou poemari com en els anteriors, Josep Vallverdú hi cultiva amb encert una admirable varietat de formes —des de les més closes fins a les més lliures—, de temes —des de les evocacions de llocs i moments allunyats, fins a les instantànies que reflecteixen les experiències i els entorns més immediats— i d’estils —des dels més greus i profunds fins als més airosos i desenfadats. "No estem en absolut davant d’una incursió aventurada en un terreny inconegut, sinó clarament davant d’algú que ha arribat a dominar la veu poètica amb tots els seus recursos", assegura Marí.
 
Marí destaca, a més a més, que si mirem en conjunt els llibres de poesia de Josep Vallverdú, hi descobrirem també, per damunt de la varietat, una notable unitat global i  poemes que dialoguen entre si.
 
Sigui com sigui, en aquest darrer recull de poemes Vallverdú ha volgut donar veu als seus silencis. "Potser ha estat la consciència d’haver retingut molt de temps i molt endins tants de silencis, la raó del títol que Josep Vallverdú ha escollit per a aquest llibre i amb el qual anuncia un catàleg de silencis que més endavant es despleguen: silencis expectants, plàcids, enamorats, apassionats, hermètics, ferits o angoixats,...Però no sols hi ha molts silencis diferents, sinó que la mateixa imatge del silenci evoca realitats diverses al llarg dels poemes: la doble dimensió entre la vida d’enfora i el món interior;  el dualisme entre la vida i el somni; el contrast entre la vida i la mort,etc."
 
Atreviu-vos doncs a endinsar-vos en els silencis de Josep Vallverdú a través d'aquest nou poemari que és, certament, un tresor, i que arriba poc abans que comencin els actes d'homenatge a Vallverdú, ja que el Govern de la Generalitat de Catalunya commemorarà, el 2023, el centenari del naixement de l'escriptor lleidatà.