Lleida 31 juliol.- El festival Cubelles Noir ha escollit dues autores de Pagès Editors i una del segell en castellà de l’editorial lleidatana, Editorial Milenio, com a finalistes a guanyar el premi a la Millor Novel·la Negra Escrita per una Dona en 2018.

Es tracta de Montse Sanjuan, que ha estat nominada amb la seva darrera publicació de la saga de la sergent Anna Grimm, Anna Grimm. Memòria mortal, i Núria Gras, autora de Paradís d’ombres. D’altra banda, l’escriptora d’Editorial Milenio nominada a guanyar el premi a la millor novel·la negra escrita en castellà l’any passat per una dona es Laura Balagué, autora de Muerte entre las estrellas.

Les tres han estat nominades en el marc del IV Festival de Novel·la Negra del Garraf, Cubelles Noir, que tindrà lloc del 22 al 25 d’agost. L'objectiu d'aquests premis a la millor novel·la escrita per una dona és reconèixer el treball de les dones escriptores de gènere negre i emfatitzar l'existència de les autores femenines en un gènere tradicionalment masculí.


Els respectius premis de cada categoria es dictaran i entregaran el pròxim 24 d’agost a Cubelles.

 

Les nominades

Anna Grimm. Memòria mortal és la tercera novel·la de la saga de la sergent dels Mossos d’Esquadra Anna Grimm, el personatge creat per l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan. És una novel·la que  explica amb una prosa àgil i entretinguda un dels casos més complicats en què es troba la Grimm, que haurà de treure l’entrellat de l’assassinat múltiple, i sense motiu aparent, dels joiers Boronat de Lleida

Per la seva banda, la periodista i professora Núria Gras narra a Paradís d’ombres la feina imparable de l’inspector Frank Moix per trobar el primer assassí en sèrie del Principat d’Andorra, qui ja ha posat fi a la vida del batlle Tomàs Baró i de dos civils. El relat recull els mites, llocs comuns i arquetips d’Andorra i permet conèixer, a través de la lectura, com és i com s’hi viu. La novel·la de Gras va guanyar el prestigiós premi Fiter i Rossell que atorga el Centre de Belles Arts d’Andorra.

Per últim, Muerte entre las estrellas, és la darrera novel·la de l’autora barcelonina Laura Balagué, establerta a San Sebastià des de fa anys i considerada una de les autores més aclamades del gènere negre. El llibre es centra en la investigació de l’oficial de l’ertzaintzaCarmen Arregui sobre un assassinat que ha tingut lloc en el transcurs del festival de cinema de la capital guipuscoana. La novel·la mostra la ciutat i el seu festival des de diferents angles i permet a la seva protagonista comprovar que el glamur dels famosos no sempre brilla tant com sembla.