Pagès Editors acaba de publicar aquesta setmana Del procés a la revolta. Crònica en primera persona dels dies que els carrers van dir prou. Es tracta d’un llibre elaborat a tres mans per Eduard Ballesté, Albert Mercadé i Pau Venteo que recull les imatges de la resposta a la sentència del judici al procés independentista català, que es va fer pública el 14 d’octubre de 2019. El text també aplega, per primera vegada, el testimoni del jovent que va ser represaliat i empresonat per aquests fets.


“El dia on tot tornava a començar. Un nou punt de partida. Només una premisa: no es pot restar ni indiferent ni impassible davant la injustícia. I així, per primera vegada en molt temps, tornava a aparèixer un motiu per caminar units, sense preguntar al del costat a quin partit votava, si creia en la via unilateral o en la dialogada, si era de Puigdemont o de Junqueras. Amb la indignació, la ràbia i la impotència com a motor, el Tsunami Democràtic feia la seva presentació oficial. Segurament, el que més a prop ha estat l’independentisme d’una jugada mestra. S’hi cridava llibertat, proclames antifeixistes i s’hi cantava el Bella Ciao. I la policia carregava, i disparava bales de goma. I la gent no se n’anava. No s’esvaïa la por, hi era, però sorprenentment domesticada. No tenia força suficient per imposar-se a la indignació”, expliquen els autors.


Es tracta d’un llibre amb prop de 200 imatges que recullen l’ambient viscut als carrers de Barcelona en resposta a la sentència i capturades per la càmera i la sensibilitat de Pau Venteo.

 

El volum també publica la veu d’alguns dels joves que van ser al capdavant dels fets de plaça Urquinaona i d’aquells que, com dos dels testimonis recollits, la Xènia i el Martí, van ser fins i tot empresonats per participar en les protestes. Al llibre, els dos joves expliquen com van viure la detenció, els dies que van passar a la presó i com va ser la tornada a la realitat. “Havíem d’intentar mantenir la calma, perquè la nostra situació ens era del tot desconeguda. Cap de les tres sabia quan marxaria i, allà dins, aquesta incertesa era difícil d’assumir. Les preses intentaven calmar-nos i ens asseguraven que aviat tornaríem a casa”, explica la Xènia. Una cosa semblant li va passar al Martí. El llibre explica com, “arran de la detenció, va patir dures conseqüències professionals i econòmiques: va perdre la feina i veure incrementades de forma exponencial les seves despeses en matèria judicial”. Però el pitjor, assegura, va ser el desgast psicològic que va patir tant ell com les persones que se l’estimen.


El llibre compagina, doncs, les fotografies de Venteo amb els testimonis dels joves que van participar en la revolta, entrevistats pel sociòleg Eduard Ballesté. El periodista Albert Mercadé és l’encarregat de la introducció del llibre.


La publicació, que ha sortit a la venda la segona quinzena de juny, va quedar retinguda el passat mes de març al magatzem de l’editorial a causa de la crisi sanitària. Era una de les apostes de l’editorial per al Sant Jordi, però el coronavirus va impedir que Pagès Editors pogués promocionar-lo. Tres mesos després de la data prevista, Del procés a la revolta ha vist per fi la llum i ha arribat a les llibreries.


“Serveixin aquestes pàgines com a petit homenatge a totes i tots els qui, amb encerts i errors, amb pors i dubtes, amb més rauxa que seny, però amb tota l’honestedat i compromís, van omplir els carrers en una nova lliçó a mig recorregut d’un camí d’aprenentatges”, assenyalen els seus autors.

 

Més informació sobre els autors 

Eduard Ballesté Isern (1988). Graduat en Geografia i Ordenació del Territori, Màster en Cooperació i Desenvolupament Internacional i Doctor en Antropologia Social per l’Universitat de Lleida. Des de l’any 2019, treballa com a investigador postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra. La seva investigació s’ha centrat en la participació política juvenil, en els moviments socials i, en l’estigma i la marginalitat urbana. Ha editat, conjuntament amb Carles Feixa i M. Àngels Cabasés, el llibre Ser Jove a la Lleida d’avui (Pagès Editors, 2017) i, amb Carles Feixa i José Sánchez, el llibre ¿Qué fue de la Primavera Indignada? (Milenio, 2018).


Albert Mercadé Massó (1988). Llicenciat en Periodisme i Enginyer en Telecomunicacions, Màster en Comunicació Social i estudis de doctorat. Actualment és sotsdirector d’El Matí de Catalunya Ràdio, feina que compagina amb la docència i la recerca en periodisme i comunicació política a la UPF. Abans havia treballat a Televisió de Catalunya, Tarragona Ràdio, la televisió TAC12 i al Centre de Cultura i Memòria del Born de Barcelona. Ha editat, conjuntament amb la periodista Mònica Terribas, el llibre DO
Europa, converses sobre la identitat europea (La Magrana, 2015) i I ara, què? Carta de navegació per la Catalunya de després del procés (Pagès Editors, 2019).

Pau Venteo Coll (1995). Graduat en Comunicació Audiovisual per l’Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a redactor i locutor en programes de Catalunya Ràdio com “El Matí de Catalunya Ràdio”, “La Nit dels Ignorants” i “Interferències”. Actualment treballa com a fotoperiodista freelance col·laborant habitualment amb l’agència de notícies Europa Press i amb Catalunya Ràdio.