Pagès Editors acaba de publicar Després del procés, què? Reflexions de la generació que ve, el primer llibre sobre el procés sobiranista fet en clau generacional, ja que està escrit per prop d’una trentena de joves, nascuts entre finals dels 80 i principis dels 90, que tenen en comú haver participat en el moviment independentista i altres moviments socials emergents en els darrers anys.

Des d’una perspectiva heterogènia, en aquest llibre els autors i autores cerquen vincular els reptes actuals del sobiranisme amb els principals temes d'actualitat política i social del país. D’aquesta manera, entre tots ells aporten un ampli recull d’idees fresques i originals a l’emergent debat col·lectiu que s’està produint en el si de l’independentisme català sobre què cal fer en l’actual moment de canvi de cicle i desorientació estratègica.

Després del procés, què? Reflexions de la generació que ve, agrupa, doncs, les aportacions d’un grapat de joves activistes sobre els reptes que afronta l’independentisme, donant un punt de vista generacional al debat.

En el llibre s’hi ajunten tant reflexions generals com sectorials sobre, per exemple, les relacions entre independentisme i moviments socials, els reptes del feminisme republicà, la gestió de la repressió de l’Estat o les oportunitats per bastir un sindicalisme nacionalment autocentrat. La característica comuna d’aquestes aportacions és la voluntat de tractar de manera concreta problemàtiques candents i debats irresolts de l’independentisme, tenint com a guia principal la voluntat de mirar més al futur que al passat, és a dir, de proposar més que criticar.

“Ara tot just comença l’hora de la generació que ha crescut políticament durant el procés, que només ha fet política ‘en procés’. D’una generació, per tant, que tot i recordar el fangar de l’autonomisme, ha crescut amb la perspectiva de la independència a tocar. Que no s’equivoquin, que això només ha fet que començar”, proclamen els autors.

L'obra compta amb pròleg de Jordi Cuixart, el president d'Òmnium Cultural empresonat, i epíleg de Valtònyc, el raper mallorquí que exiliat a Brussel·les. L’obra està coordinada per Miquel Vila, Joan Miró, Jordi Vives i Adrià Font i els autors destinaran els beneficis a la Caixa de Solidaritat per als presos polítics i els exiliats.