Pagès Editors ha presentat en roda de premsa la nova col·lecció que ha posat en marxa aquest mes de març de 2021. Porta per nom Doble Tinta i és una col·lecció especialitzada en còmic en català. Dirigida pel sociòleg, periodista i escriptor Jaume Barrull Castellví, la col·lecció surt al mercat com la primera que ofereix novel·la gràfica/còmic per a adults en català.

 

La directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès, ha explicat en aquest sentit durant la roda de premsa que es tracta d'una col·lecció que s'ha estat coent durant tres anys i que ara veu la llum amb la publicació del primer títol. "Neix amb l'objectiu de ser una col·lecció de referència de novel·la gràfica en llengua catalana, perquè no n'hi havia cap fins ara, sí que hi ha hagut volums concrets i col·laboracions esporàdiques, però aquesta és la primera col·lecció del mercat en català. Hem fet aquesta aposta perquè pensem que hi ha grans lectors de novel·la gràfica a Catalunya, que hi ha un públic que no tenia fins ara aquesta oportunitat de llegir novel·la gràfica en la seva llengua", ha explicat.

 

Pagès ha explicat així mateix que el nom de la col·lecció, Doble Tinta, fa referència al fet que tots els títols seran impresos a dues tintes, característica que serà un signe d'identitat del segell, estèticament. "Aquest primer títol per exemple s'ha imprès en color mostassa i negre, i tots els títols tindran només dos colors. Serà un tret distintiu de la col·lecció", ha remarcat.

 

"Volem que els lectors siguin fidels a la col·lecció, que se sentin atrets per cada títol, cosa que esperem aconseguir gràcies als grans noms amb els quals comptarem en els propers volums", ha afegit.

 

Finalment, l'editora ha assenyalat que en un futur pròxim els llibres que es publiquin dins la col·lecció en català també es traduiran al castellà, ja que es publicaran dins del segell de l'editorial en aquest idioma, Editorial Milenio.

 

Per la seva part, Jaume Barrull ha explicat que la col·lecció traurà a la llum dos títols per any per a poder cuidar cada volum amb el temps que requereix i no bombardejar als lectors amb publicacions constants.

 

També ha explicat que la col·lecció no va dirigida a un públic especialitzat, només. "Volem que sigui atractiva per a la gent que li agrada el món del còmic, però també per al públic en general, per això la nostra col·lecció tindrà un peu a dins i un altre fora i comptarà amb autors potents del món del còmic, però també amb gent que mai ha fet novel·la gràfica i a qui hem engrescat en aquest projecte", ha dit.

 

D'altra banda, Barrull ha explicat que ja s'està treballant en els següents sis números de la col·lecció, ja que són projectes de creació que es couran a foc lent, i que dos d'ells seran readaptacions d'obres ja existents, però la resta seran obres de nova creació.

 

Sobre això, Barull ha explicat que el proper número de la col·lecció serà una adaptació al còmic de Cavalls salvatges, la novel·la de Jordi Cussà; també hi haurà una novel·la de Mariona Visa amb dibuixos de Clara Tanit i altres il·lustradores sobre la maternitat als anys quaranta; una adaptació de l'obra de teatre Jo mai d'Ivan Morales amb Mar Mascaró com a dibuixant; una primera incursió de l'escriptor de reconeguda trajectòria Rafael Vallbona ambientada en una cursa de bici durant la Guerra Civil i amb dibuixos de Guillem Escriche, i una autoficció amb guió de Ramon Pardina i dibuixos d'Òscar Sarramia.

 

8HORES

Quant a 8HORES, Barrull ha explicat que "és un orgull començar amb una col·lecció amb dos noms tan nostrats de la història del còmic del nostre país". "Ens estrenem amb dos noms amb molta solera", ha destacat.

 

Aquest primer títol repassa la biografia de Salvador Seguí i explica el context històric de la lluita obrera de principis de segle. "És una obra que sorgeix fruit d'una nova col·laboració formada per la parella López-Gàlvez, que va guanyar el Premi Nacional de Cultura en la categoria de còmic l'any 2011. És una obra que s'ha volgut presentar avui perquè demà 19 de març es compleix l'aniversari del final de la vaga de La Canadenca que va permetre assolir la jornada laboral de vuit hores, l'any 1919.


La història recull els fets i el context històric de la vaga de La Canadenca de 1917 i ressegueix la biografia de Salvador Seguí, el Noi del sucre, fill de Lleida i reconegut sindicalista catalanista.

El còmic arrenca amb l'assassinat de Seguí en mans de pistolers de la patronal. Molt ben documentada, la novel·la explica a la trama el context polític del moment, ja que és important per situar el lector històricament. Al llarg de la novel·la també hi ha diferents picades d'ullet a l'humor gràfic de principis del segle XX a través d'una falsa publicació de l'època que farà les delícies dels lectors més atents.

Pepe Gálvez i Alfons López són dos històrics del còmic nacional i tenen una dilatada trajectòria plegats amb peces com Silencios, Color Cafè o Llegarà el invierno.

.

El periodista i dibuixant Alfons López explica que la idea d'escriure el llibre li va venir un dia passejant per carrer Tallada de Lleida, en el qual va néixer el Noi del Sucre i on hi ha un mural dedicat a ell. "En veure l'estat de degradació urbana de la zona, que té una alta concentració d'immigrants, vaig pensar que fa cent anys que es va lluitar molt dur per uns drets que avui dia s'estan perdent. Perquè Seguí va treballar tota la seva vida pel proletariat, la classe més baixa de la classe obrera, que avui dia són els immigrants, un col·lectiu que treballa en unes condicions deplorables. Això em va inspirar per proposar a Gálvez que féssim un llibre que fos un homenatge a la lluita de la classe obrera de principis del segle passat. Finalment l'obra va poder tirar endavant gràcies al suport de Comissions Obreres", explica.

 

Per la seva part, Pepe Gàlvez ha destacat "que el llibre mostra l'apassionant vida que va tenir Salvador Seguí, en el sentit que va dedicar la seva vida a intentar millorar la societat. Tot i això, l'obra no se centra només en la seva figura, sinó que destaca la importància de la lluita obrera de forma col·lectiva".


Finalment, ha participat en la roda de premsa el reconegut dibuixant Jaume Capdevila 'Kap', que és coautor del segon volum de la col·lecció -que sortirà a la tardor-, una adaptació al còmic de la novel·la de Jordi Cussà 'Cavalls salvatges'. Kap ha explicat que per a ell "és tot un luxe com a autor iniciar un projecte com a aquest, un projecte que és també un luxe per a un país com a Catalunya". "Cap editorial té una col·lecció de còmic per a públic adult en català i feta per autors catalans. És un fet extraordinari aquesta aposta de Pagès Editors pel còmic de creació".

 

 


IL·LUSTRACIONS DE L'INTERIOR AQUÍ