Fa exactament 25 anys va salpar del port de Barcelona el primer creuer amb bandera espanyola de la història, un creuer que va navegar pel Mediterrani als anys 90. Es deia “Don Juan” i era propietat de la naviliera Trasmediterránea.

El creuerisme era un negoci en alça i l’empresa va voler apostar per aquesta activitat turística. Els primers viatges del creuer van ser molt accidentats: els diaris de l’època publicaven cròniques desastroses. El que havien de ser “viatges de plaer” acabaven com el rosari de l’Aurora: els passatgers havien de desembarcar a Tunísia i tornar en avió.

A poc a poc, les coses es van anar posant a lloc i el vaixell va estar operatiu cinc anys en els quals va fer creuers pel Mediterrani, per l’estret de Gibraltar i fins i tot per les Antilles. En els primers dos anys va arribar a fer 52 viatges, va acollir més de 14.000 viatgers en les seves més de 200 cabines.

Pagès Editors acaba de publicar El pianista cec, de David Puertas, una novel·la ambientada en aquell vaixell, el Don Juan, i protagonitzada pel pianista del creuer, un jove acabat de sortir del conservatori que anirà descobrint com enfrontar-se a la vida, més enllà d’aprendre a tocar boleros i cançons de moda.

Una història sobre el mar i la música en la qual les aventures als ports de Marsella, Cartagena o Mallorca es barregen amb els relats d’un vell mestre que parla al jove pianista de Mozart, de Debussy i de Beethoven.

A El pianista cec el piano del vaixell es converteix, doncs, en el personatge principal sobre el qual gira una història de creixement, amistat i música.

 

Més sobre David Puertas

David Puertas és músic i periodista. Col·labora com a divulgador amb les institucions musicals més rellevants del país i és professor a l’Ins Can Puig de Sant Pere de Ribes. Ha escrit dos reculls de contes: Música a la vora del so (publicats per la Revista Musical Catalana) i Des d’aquell dia (contes escenificats en més de 50 escenaris arreu del país). Ha estat premiat en diversos certàmens de narrativa breu i entre la dotzena de llibres que ha publicat destaquen: 100 coses que has de saber de l’òpera (amb Jaume Radigales, 2016),  Notes de concert (2011), Música encreuada (pròleg de Màrius Serra, 2004) i deu edicions arreu d’Europa de Sidokus: el Sudoku musical (amb Bernat Puertas, 2006-09).