Pagès Editors presenta una de les seves novetats literàries destacades, Mares. Crònica d'una situació límit, un llibre en el qual la periodista Sònia Quer explica en primera persona les seves dues experiències de maternitat, ben diferents l'una de l'altra, i que inclou també el valuós testimoni d'una vintena de mares més que comparteixen les seves vivències amb l'objectiu, totes elles, de contribuir a trencar els grans tabús associats al fet de ser mare.

 

Es tracta d'un llibre sobre la maternitat i tot el que pot comportar, sobre les seves llums i les seves ombres, però que té la singularitat que tots els testimonis tenen la pandèmia de la COVID-19 com a teló de fons.

 

"No us espereu trobar noms de famoses ni d'influencers de moda. Ni tampoc al·legats ideològics. El que llegireu són relats de dones corrents que no tenen cap altra intenció que visibilitzar l'ofici de mare, en totes les seves tonalitats, per aplanar el camí a altres dones que també han optat per aquest camí. Veureu, però, com el que ja eren entrebancs per si mateixos es van veure agreujats per una crisi sanitària global sense precedents", explica l'autora.

 

El llibre neix de la necessitat imperiosa de Quer, que es va quedar embarassada de la seva segona filla tot just començar la pandèmia, d'expressar tot el que va viure durant els mesos més durs de confinament, com a dona i com a mare, i, alhora, deixar constància d'un fet històric que s'intuïa que marcaria un abans i un després en la memòria col·lectiva. Per això, al llibre es parla detalladament d'alguns episodis puntuals d'aquella primera onada de la pandèmia, com el tancament de la Conca d'Òdena, el confinament domiciliari més estricte, els problemes de desabastiment o el caos als CAP i hospitals.

 

El que era un relat personal sobre la pandèmia es va acabar convertint en una obra coral sobre la maternitat. "Vaig voler recollir el testimoni de dones que per la seva professió poguessin aportar un valor afegit a la situació que estàvem vivint: professionals de la salut, mestres, científiques, periodistes, treballadores socials, etc. El que passa és que a mesura que anava fent entrevistes, la maternitat prenia cada vegada més força. Descobrir com algunes dones estaven afrontant l'embaràs o com d'altres havien de compaginar el seu paper de mare amb la seva professió, abocades a fer renúncies en molts casos, em va resultar interessant i necessari d'explicar", relata Quer.

 

Així, l'autora al seu llibre recull, a tall d'exemple, testimonis de mares primerenques que no van poder resoldre els seus dubtes amb l'ajuda d'un professional de la salut i que van haver de fer-se proves i parir soles; mares que van patir una violència obstètrica massa habitual i que es va veure agreujada per la pandèmia; depressions postpart desateses; problemes amb la lactància materna sense resoldre; tractaments de fertilitat aturats; mares amb nens petits malalts o amb adolescents amb les necessitats pròpies de l'edat què no sabien què fer,…

 

"En general, per un motiu o altre, totes ho vam tenir bastant complicat. Les ganes de parlar, de buscar complicitats, de cridar al món les bondats i les misèries de la seva condició de mare, de buidar el pap sense ser jutjades, es feien cada vegada més evidents durant les entrevistes. D'aquí el resultat final que llegireu: relats de dones corrents sobre les llums i les ombres de la maternitat amb la pandèmia de la COVID-19 com a teló de fons. Els entrebancs de sempre, però agreujats per un context sense precedents", conclou l'autora.