Si s’ha de treure algun profit a aquesta pandèmia, és el d’aturar-se i pensar, reflexionar sobre allò que no tenim temps, perquè l’esbojarrada carrera diària per la competència i el rendiment no ens ho permet. Per això, Pagès Editors ha volgut aprofitar l’ocasió per fer publicar un llibre que obri un diàleg i intenti donar resposta a la pregunta de quin món volem deixar i cap a quin món volem anar. Aquest porta per títol Avui és demà. Deu relats per repensar el futur, i dóna veu a deu autors joves provinents de diferents disciplines i realitats que, amb els seus textos, ofereixen unes eines per pensar de manera col·lectiva la nova era de la postpandèmia.


Les preguntes que planteja el llibre són, sense dubte, difícils de respondre i requereixen una reflexió profunda. Però el que s’intenta no és arribar a absoluts ni a veritats universals, sinó començar a pensar entre tots i totes el món que volem construir.
“En aquesta carrera desenfrenada, i segurament cega, per veure qui és el més ràpid a complir els nivells que se’ns exigeix, hem oblidat el més important amb què comptem, allò sense el qual no faríem camí: parar-nos i escoltar-nos a nosaltres mateixos i, potser, preguntar-nos «Realment és aquest el món que volem? Ha arribat el moment de recuperar la figura del «nosaltres» davant del narcisista «jo» modern, de parar a pensar-nos i decidir, conjuntament, el món que volem”, explica en la seva introducció el doctor en Filosofia David Porcel Dieste.


El llibre inclou, doncs, els relats, reflexions i experiències de deu joves que, havent viscut l’horror de la pandèmia des de llocs decisius, han tingut la valentia i generositat de donar la seva opinió sobre què es necessita actualment per omplir el món d’esperança i il·lusió.
“Cada relat, explicat amb el rigor que exigeix el llenguatge científic, però, també, amb l’amenitat que acompanya la vida d’aquests joves navegants, obrirà una nova finestra des d’on treure el cap i, evidentment, obrir-se pas a territoris inexplorats”, afegeix Porcel.

 

En aquest llibre hi ha, doncs, veus joves representatives de moviments que, com l’ecologisme, el feminisme o l’indigenisme de les últimes dècades, tantes vegades han estat silenciats en la carrera per la conquesta i el poder. Des d’una perspectiva multidisciplinària, el llibre ofereix deu estudis fets amb rigor i autonomia amb l’objectiu de començar a construir, a partir d’aquests estudis, noves estratègies i plans de vida en la nova era postpandèmica.
“Del que es tracta, com veurà el lector en passar les pàgines, no és d’arribar a absoluts ni a veritats universals, sinó, amb actitud humil i vigilant, de cuidar i construir camins que ens previnguin d’errors passats i aplanin el terreny per a un món molt més proper i hospitalari que el que ja deixem enrere”, conclou Porcel.

Autors que han participat en el llibre:

 

Julen Bollain Urbieta. Economista i membre de la Basic Income Earth Network
Paula Ericsson Navarro. Periodista
María González Reyes. Professora de secundària i activista d’Ecologistes en Acció
Pablo MM. Periodista especialitzat en política
Lluis Nadal Dieste. Metge resident de quart any de Medicina Familiar i Comunitària
Nuria Prieto. Doctora arquitecta i il·lustradora
Rita Rakosnik. Historiadora de l’art, crítica i comissària independent
Èlia Riudavets. Professora de secundària
Neus Suñer Torres. Periodista i activista feminista
Júlia Vergara-Alert. Investigadora del grup de coronavirus de l’IRTA-CReSA

 


Tràducció de Nàdia Grau.
Vídeos dels autors presentant el llibre aquí.
Aquest llibre és el tercer volum de NANDIBÚ ZETA, la col·lecció de pensament per a joves de Pagès editors. Més informació aquí.