Pagès editors acaba de publicar dins de la seva col·lecció de novel·la negra La cervesa de la Highsmith, un llibre que gràcies a una efemèride i a una anècdota ha permès reunir en un sol volum vuit escriptores imprescindibles de la literatura contemporània en català, vuit autores que amb els seus textos demostren que a la novel·la negra catalana les dones hi juguen un paper fonamental.

L’efemèride que serveix d’excusa per publicar aquest llibre, si és que en cal alguna, és que el 19 de gener de 2021 Patricia Highsmith hauria fet cent anys, i, tal com explica Sebastià Bennasar, director de la col·lecció ‘Lo Marraco Negre’, les dates rodones sempre ajuden a commemorar i celebrar l’existència d’escriptores tan sensacionals com aquesta pionera de la novel·la negra i del suspens. I és que Patricia Highsmith va ser una escriptora contra corrent. El 1950 va publicar Estranys en un tren, una novel·la negra de culte escrita en un món essencialment masculí, on poques dones destacaven en aquest gènere. L’autora va aconseguir fer de la recreació del suspens i de l’angoixa el seu principal element literari. A banda de la sèrie de quatre novel·les protagonitzades per l‘inquietant Tom Ripley, va escriure 18 novel·les més i diversos reculls de narracions breus. Els seus thrillers psicològics han estat adaptats al cinema en més d’una vintena d’ocasions i per a molts ha passat a la història de la literatura universal com una de les fundadores del gènere negre.

“Patricia Highsmith necessitava un homenatge i em sembla molt bonic que se li faci des d’una col·lecció de novel·la negra pensada, creada i editada des de Ponent per abastar el món”, explica Bennasar.

La commemoració del centenari del naixement de Patricia Highsmith amb un llibre per part de Pagès Editors té la seva justificació, també, en una anècdota: la visita de la Highsmith a la ciutat de Lleida l’any 1987. “Explica la llegenda -apunta Bennasar al pròleg- que la presència de la fàbrica de cervesa San Miguel a Lleida va ser un dels arguments que van acabar de convèncer la Patricia Highsmith a acceptar visitar la ciutat l’abril de 1987, en una gestió que va fer aleshores Miquel Pueyo, actual paer en cap de la ciutat. El seu viatge fins a la ciutat ens serveix plenament com a justificació del perquè fem aquest volum d’homenatge a la genial escriptora”.

Amb aquestes premisses, Bennasar va tenir la idea de commemorar el centenari de la Patricia Highsmith amb una antologia de relats negres de diferents autores contemporànies. La proposta va rebre l’entusiasme de les veritables culpables del llibre que teniu a les mans, les autores que escriuen en aquest volum: Marta Alòs, Margarida Aritzeta, Núria Cadenes, Esperança Camps, Raquel Gámez, Susana Hernández, Montse Sanjuan i Anna Maria Villalonga.

“Vam escollir vuit escriptores de solvència contrastada que tallen el bacallà en la novel·la negra catalana contemporània i els vam proposar que escriguessin un relat en homenatge a la Highsmith. Quan llegiu els seus texts entendreu perfectament que no només fan un homenatge a l’escriptora, sinó que escriuen cadascuna de les peces amb la màxima qualitat possible per constatar un fet que molts ja sabíem: que a la novel·la negra catalana les dones no representen cap futur, al contrari, són el present. Des del meu punt de vista, aquest volum serveix per constatar precisament això: l’extraordinari moment de forma pel qual estan passant les autores de novel·la negra a casa nostra. Si bé les seves novel·les ja ens demostren la gran qualitat de les seves propostes, aquests relats, on prenen riscos, surten de les seves zones de confort i decideixen trencar l’horitzó d’expectatives, demostren que el seu potencial és molt alt i que cal començar a creure que són tan bones o millors que qualsevol escriptor que ens ve de fora”, conclou Bennasar.