Pagès Editors acaba de publicar Neuromàntic, la primera novel·la de l’estatunidenc William Gibson, considerat un dels escriptors de ciència-ficció més influents del món. Publicada el 1984, per a molts ha esdevingut una obra de culte dins del gènere de la ciència-ficció, un clàssic contemporani que no podia faltar a la nostra col·lecció porpra i plata.


Tal com destaca el director de la col·lecció de ciència-ficció de Pagès Editors, Daniel Genís, Neuromàntic planteja de forma absolutament revolucionària una història detectivesca a cavall del món físic i el món virtual, en un futur cada cop més proper, on coexisteixen intel·ligències artificials, magnats de grans corporacions comercials que controlen la societat i hackers informàtics al servei del millor postor —autèntics cibercowboys d’aquest wild west postmodern.


El protagonista de l’obra és en Case, un cowboy informàtic que és reclutat per un tal Armitage, el qual, a canvi de reconstruir la seva xarxa neuronal, li exigeix que l’ajudi en una feina que farà que en Case s’embarqui en una aventura plena d’enganys, sexe i violència i que l’acabarà duent a un desenllaç inesperat i al descobriment de qui (o què) és Neuromàntic.


"Amb els anys, Neuromàntic, lluny de perdre vigència, l’ha guanyat, ha esdevingut un llibre de culte i un referent inexcusable per entendre l’evolució de la literatura distòpica i la ficció especulativa, amb influències que van molt més enllà del terreny estrictament literari. Música, disseny, tecnologia...”, explica Daniel Genís. I és que Neuromàntic s’ha convertit en una obra que fins i tot s’entén més bé ara que no pas en el moment que es va publicar. El futur que plantejava la novel·la el 84 avui ja no ens és tan llunyà, ni tan estrany.

 

Trenta-sis anys després de la seva aparició, podem afirmar que, indubtablement, ens trobem davant d’un clàssic contemporani, un llibre amb una vigència absoluta. Per tot això, ens ha semblat que era un bon moment per recuperar-lo en català, amb l'excel·lent traducció que va fer Joan Fontcuberta l'any 1988.