L'historiador, escriptor i polític Joaquim Nadal acaba de publicar el llibre Noms d'una vida, una publicació que forma part de la col·lecció d'assaig Argent viu, dirigida per la filòloga i política lleidatana Carme Vidal Huguet, que és el tercer volum de perfils biogràfics que l'escriptor ha dedicat a parlar de persones, vives o mortes, que "en la seva projecció pública, cívica i nacional, han excel·lit pels seus valors, pel seu treball i per la seva dedicació a la comunitat".

Així, juntament amb Vides amb nom i Noves vides amb nom, Noms d'una vida forma una trilogia que, amb un estil personal i afinada sensibilitat, permet l'autor subratllar les dimensions quotidianes i els valors dels biografiats, vi­des directament o indirectament lligades a la seva en l'àmbit personal o intel·lectual.

La directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès, ha explicat que amb aquest llibre "donem la benvinguda a Joaquim Nadal al catàleg de l'editorial'. "En nom de Pagès editors li volem agrair la confiança dipositada. La seva extensa bibliografia, acadèmica per una banda, ja que ell és catedràtic emèrit de la Universitat de Girona, i la més literària i personal, per l'altra, el fan un escriptor amb segells editorials que ja li són propis. I per a nosaltres és un nom nou. Un gran nom nou. Ens agradaria que Noms d'una vida no fos l'únic títol de Joaquim Nadal al catàleg de Pagès editors. Si no el primer", ha destacat.

Per altra banda, Pagès ha explicat que "ens agradaria que aquest fos un llibre ben rebut a Girona, sobretot. Però no només, perquè l'abast dels noms que hi apareixen dibuixa el país sencer en tota la seva pluralitat i en tota la seva diversitat".

Per la seva part, Carme Vidal, ha destacat que Noms d'una vida és una publicació que amplia la nòmina de llibres personals de Joaquim Nadal. "La seva obra bascula entre tota la seva producció acadèmica i la seva producció literària. En aquesta darrera, la seva empremta és que és un autor de gènere, és a dir, que ell fa llibres personals, llibres del 'jo', d'un 'jo' distanciat, no d'un 'jo' pagat de si mateix. Tota la seva producció es basa en el que Rilke anomenava la poètica de l'experiència, és a dir, tot allò que es produeix és a partir d'una experiència. En el cas d'aquest llibre, són noms d'església, noms de la cultura, noms de la política, etcètera, amb els que Nadal ha pogut col·laborar. Per tant, primer hi ha l'experiència, i després hi ha el sentiment", ha explicat.

Tot i això, Vidal ha assenyalat que dels tres llibres de perfils biogràfics que Nadal ha publicat, és en aquest "on es deixa anar més emocionalment". "Un autor quan parla dels altres evidentment parla d'ell mateix, perquè és la relació que tens amb l'alteritat. Aquest llibre, que té una arquitectura singular, s'obre amb els perfils dels seus pares, amb el del seu pare que ja no hi és, i amb el de la seva mare, que en farà 98, que viu a la mateixa casa que la va veure néixer i que tothom anomena senyoreta Farreras perquè va donar classe durant molts anys a Girona malgrat haver tingut 12 fills. El llibre va doncs des de la relació més intima i personal amb els seus pares a aquells que són autors d'estudis o de pròlegs".

Vidal ha destacat també que l'escriptor Josep Vallverdú acompanya Nadal en el pròleg, en aquest llibre, qui a més va ser company d'estudis de Montserrat Farreras.

"En tota la producció no acadèmica de Joaquim Nadal s'evidència que és un autor de gènere. No escriu l'alcalde Nadal o el catedràtic Nadal, sinó l'escriptor Nadal, amb majúscules", ha finalitzat.

Per la seva part, Joaquim Nadal ha explicat que els lectors en aquest tercer llibre de perfils biogràfics que publica hi trobaran més de 70 articles que recullen biografies de personatges amb una característica comuna que és "la voluntat de vincular-los d'una manera o altra a la meva pròpia biografia".

 

"Tots hi surten perquè tenen alguna relació amb mi, personal o acadèmica, o també en tant que tenen interès historiogràfic per mi, perquè amb la comtessa Ermessenda de Carcassona és evident que no tinc cap relació personal, però havent estat la dona amb més poder, més diners i segurament bellesa de l'edat mitjana de Catalunya és clarament un perfil molt interessant per mi, al qual vaig dedicar ja en el passat una biografia. Però al costat d'aquest nom hi ha professors meus, persones que estan vinculades amb mi com companys de facultat, companys d'estudis, historiadors que m'hi han influït, personatges rellevants de la vida acadèmica i/o sacerdotal gironines, com el Bisbe de Girona amb qui vaig coincidir en la meva època com a alcalde de Girona, gent com Diana Garrigosa, artistes des de Picasso a artistes locals, etc".

 

Nadal ha explicat en aquest sentit que el llibre "reflecteix com aquests personatges a mi m'interessen, perquè m'interessen, què assenyalo de cadascun i quina és la visió personal que jo en tinc. És un llibre en el qual hi ha molta emoció al darrere perquè en cada cas intento transmetre els sentiments personals que em desvetllen cadascun d'aquests personatges", ha explicat.

"Són noms que esdevenen presències intenses en la meva, de vida: per simpatia pels personatges, per afinitat, per coincidència cívica i política, per interès intel·lectual, per vincles professionals o emocionals, per amistat o per tot alhora", ha finalitzat Nadal.