Pagès Editors acaba de publicar 'Padrines', el tercer títol de 'Doble tinta', la col·lecció especialitzada en còmic dirigida pel sociòleg, periodista i escriptor Jaume Barrull Castellví que va sortir al mercat ara fa un any, essent la primera a oferir novel·la gràfica per a adults en català.
 
El primer títol de 'Doble tinta' va ser 8hores, un còmic de Pepe Gàlvez i Alfons López que explica la vaga de La Canadenca de 1917 que va permetre assolir la jornada laboral de vuit hores i que, paral·lelament, ressegueix la biografia del reconegut sindicalista Salvador Seguí, el Noi del sucre. El segon títol publicat dins la col·lecció va ser Cavalls salvatges, una adaptació al còmic d'aquesta novel·la de culte ambientada al món de les drogues escrita fa vint anys pel desaparegut Jordi Cussà, duta a terme pel mateix escriptor juntament amb el dibuixant Jaume Capdevila 'Kap'.
 
Tal com explica Barrull, en aquest tercer títol 'Doble tinta' torna a apostar "per una obra amb capacitat per explicar-nos bocins de la nostra realitat". En aquest cas, la maternitat i la criança de les nostres 'padrines', el terme que a les Terres de Lleida s'utilitza per a designar les àvies.
 
L'autora del text és la periodista i professora de la UdL, Mariona Visa, qui ha recopilat el testimoni de sis dones, totes àvies d’entre 80 i 90 anys del Pla de Lleida, a les quals va entrevistar al llarg d'un any.
 
Aquestes dones expliquen experiències que moltes d'elles mai no havien explicat a ningú, històries sobre la seva maternitat i la criança en una època en la qual tenir fills i cuidar de la família era el destí únic de la majoria d'elles, amb unes circumstàncies sovint molt dures i sense haver rebut prèviament cap mena d'educació sexual.
 
"No sabien gairebé res i van casar-se, van quedar-se embarassades i van parir sense rebre cap consell de ningú. En aquest llibre parlen com no ho havien fet mai fins ara sobre com van viure la seva etapa reproductiva: la primera regla, les relacions sexuals, els embarassos, els avortaments, els parts, la lactància...", explica Visa.
 
Sis experiències il·lustrades per sis artistes diferents
A Padrines, els testimonis d'aquestes dones pertanyents a una generació silenciada cobren vida il·lustrats per sis artistes diferents: Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Nuria Inés Hernández (TintaFina). Cada una de les il·lustradores acompanya un testimoni.
 
"Les sis dibuixants han sabut imprimir la seva personalitat amb una sensibilitat especial per a cada una de les sis històries que conformen aquest còmic", explica Barrull. Clara-Tanit ha estat la coordinadora de la part gràfica del còmic i confirma en aquest sentit que "per tal d'il·lustrar aquelles veus sàvies era important que les gràfiques fossin diferents".
 
"Vaig pensar, explica Clara-Tanit, en il·lustradores a qui admiro per motius ben diferents. El traç contundent i alhora delicat de la Isabel, la manera lleugera i divertida que té de narrar la Tintafina, la Laia Arqueros i tot el bagatge que duu en visibilitzar el dolor intern de la matriu, tant a través del dibuix com de la ceràmica, l'estil oriental i fanzinero de la Lorena Rivega i la brutalitat matèrica amb què il·lustra sensacions l'Alba Feito, impossible que et deixi indiferent".
 
Les il·lustracions acompanyen el testimoni de cada padrina fent cada història única. "Les àvies poden parlar de coses que les han ferit o que han hagut de callar durant anys amb la llibertat de qui sap que els monstres que les perseguien ja no hi són. Aquelles sogres que les tractaven amb menyspreu, aquelles tietes que s'aprofitaven de la seva innocència, ja no hi son. Ara tenen aquestes orelles noves, que són les nostres, que les escoltem amb la boca oberta i al·lucinem amb el que van haver de suportar. Quanta valentia hi havia en aquella resignació! Quanta resiliència per sobreviure enfront dels silencis i tabús de l'època!", explica Clara-Tanit.
 
Padrines ens acosta doncs a una realitat que forma part del nostre passat, del de totes les famílies. "La maternitat és intrínseca a la vida i en cada moment de la història i lloc del món s’ha viscut de manera diferent. Aquestes sis històries, tan diferents i alhora complementàries, ens permeten fer-nos una idea molt aproximada de la vida quotidiana als pobles de la plana de Lleida durant la postguerra, i per extensió a la de tots els pobles de la Catalunya d'aquell període. Una vida explicada a través d’aquelles a qui ningú no va preguntar mai el seu parer. Elles no són les protagonistes de la historiografia oficial i, tanmateix, eren protagonistes de la nostra història. Padrines és un còmic honest que no deixarà indiferent a cap lector", conclou Barrull.