Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

You have no items in your shopping cart.

Subtotal: €0.00

Joan Culleré i Ibars (1916-1995)

More Views

Writer

Joan Culleré i Ibars (1916-1995)

  • La llibertat per maleta

  • Writer: Dalmau Vilella, Ferran
  • ISBN: 978-84-1303-266-5
  • 176 pages
  • Rustic cover with flaps
  • 170 x 240 mm
  • Collection: Guimet Nº 237
  • Release date: April 2021
  • See first pages
  • Availability: In stock

    €16.00
    Un viatge als principals esdeveniments que van marcar aquest racó de món el segle passat és on ens trasllada Joan Culleré i Ibars (1916-1995). La llibertat per maleta. Un itinerari personal, el del lleidatà, que és alhora el d’un home lligat als fets que van marcar el seu temps: des de la proclamació de la República i els Fets d’Octubre, a la guerra civil, els camps de concentració i l’exili, passant pel retorn a l’interior i la resistència més compromesa a la dictadura. I, tot plegat, per acabar assistint, incrèdul però al peu del canó, davant la lampedusiana mutació del règim com a obra pòstuma del franquisme. El recorregut vital d’un independentista de primeríssima hora: de quan ser-ho era jugar-se la pell i on es remava a contracorrent de propis i estranys.

    Un llibre que ens apropa al menut viatjant lleidatà que, traginant amunt i avall la pell desgastada d’una vella maleta carregada de somnis i il·lusions incomplerts, va deixar una profunda petjada en la seva ciutat i en el conjunt del país. 


    Joan Culleré representa, encara avui, el compromís polític més noble i longeu, prestat sense albirar horitzons de contrapartides o gratificacions personals i sempre marcat per les privacions materials d’aquell qui no espera res per a ell i tot ho vol per als seus. 


    Una aproximació biogràfica que veu la llum tot just quan es compleixen vint-i-cinc anys de la mort de Joan Culleré (1916-1995) i vuitanta del naixement de l’FNC (1940-2020). 

    Ferran Dalmau Vilella. Lleida (1978), diplomat en Ciències Empresarials per la UdL, és professor de secundària en l’ensenyament públic on exerceix en l’especialitat d’Economia. Ha publicat diversos articles, ponències i llibres d’assaig en l’àmbit de la recerca històrica i la memòria independentista, terreny on també és promotor del Fons de Documentació de l’Esquerra Independentista a Ponent (FDEIP), entitat que recopila, preserva i divulga materials polítics antics. En obra publicada és autor de Lletra per la batalla (2015) i de «L’Exèrcit Popular Català (EPOCA), més enllà dels casos Bultó i Viola», dins Del republicanisme a l’independentisme (2017). També és coautor d’EPOCA, l’exèrcit a l’ombra (2010) i de Fills de la vuitena. 50 anys d’esquerra independentista a l’Aran, els Pirineus i Ponent (2019).