Ho sabem tot, sobre el foc? Després de molts anys d’estudis i recerca i després de l’anàlisi de molts incendis, ens pensem que sí. Però no és així. Hi ha tota una altra dimensió en el foc, un altre món, que la nostra societat tecnològica desconeix. El darrer foc explora un enigmàtic fenomen que pot aparèixer en les flames i que serà investigat pels protagonistes de la novel·la. Un seguit d’inquietants fets, primer a Barcelona en el marc d’una recerca aplicada a la protecció contra incendis i després en un antiquíssim poble situat al cor de les muntanyes Karkas, a l’Iran, els enfrontaran als límits del foc i de la vida mateixa.
El darrer foc va rebre la menció honorífica del XXVI Premi UPC de Ciència-Ficció Miquel Barceló, 2022
El llibre explora, en una narració trepidant, els límits materials i immaterials de tot allò que, a través de la ciència i més enllà, sabem del foc.
L'autor és enginyer químic i professor universitari amb més de 200 publicacions sobre risc tecnològic, un camp d'expertesa que l'ha dut a ocupar diversos llocs de responsabilitat i pel qual va rebre el Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic.
Joaquim Casal (Palau Sacosta, Gironès, 1948) és doctor enginyer industrial i professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha publicat nombrosos articles i dos llibres en el camp de l’anàlisi del risc tecnològic: incendis, explosions, fuites tòxiques. Ha estat professor visitant en universitats de diferents països, entre elles la Universitat Sharif de Tecnologia (Teheran). En l’àmbit de la ficció i ciència ficció ha publicat diversos relats, com Entropia minvant (Premi Ictineu 2012) i els aplegats en el volum L’esperit de fum i altres relats (2012). És autor també de les novel·les Una recerca en dos temps, menció especial del Premi de Ciència Ficció UPC 2010, i Tilepadeion. Sé què penses, Premi de Narrativa Manuel de Pedrolo-Ciutat de Mataró 2014, publicada també en anglès.