Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

You have no items in your shopping cart.

Subtotal: €0.00

Pobresa i hospitals a la Lleida baixmedieval

More Views

Writer

Pobresa i hospitals a la Lleida baixmedieval

  • Writer: Roca Cabau, Guillem
  • ISBN: 978-84-1303-228-3
  • 260 pages
  • Rustic cover with flaps
  • 170 x 240 mm
  • Release date: February 2021
  • See first pages
  • Availability: In stock

    €19.00
    La ciutat de Lleida va comptar, durant la baixa edat mitjana, amb una densa xarxa d’hospitals encarregats d’allotjar els visitants que hi arribaven. Aquest llibre analitza aquests centres i els seus usuaris des de la conquesta de la ciutat, el 1149, fins a la fusió de tots els centres hospitalaris en un de sol, l’Hospital General de Santa Maria, el 1454. A llarg de la baixa edat mitjana els centres van consolidar el seu paper de receptors i distribuïdors de la caritat, però també van esdevenir una eina per controlar i gestionar la pobresa urbana, cada vegada més gran i temible ja que es veia en el pobre una font de crims i malalties. Davant els problemes econòmics que patien els diversos hospitals el bisbe García Aznárez va decidir, el 1447, iniciar el procés d’unificació.

    Un estudi esplèndid, d’obligada lectura per a tots els interessats en la història social, econòmica, de la medicina o de l’espiritualitat medievals. El nucli: la pobresa i els hospitals de la ciutat fins a la fundació de l’Hospital General de Santa Maria, a mitjan segle xv. 


    El treball de Guillem Roca s'ha realitzat a partir d’una recerca extensa, aprofundida, minuciosa en els diferens arxius a l’abast, així com amb el millor aparell bibliogràfic del que hom disposa fins ara. 

    Guillem Roca Cabau (Lleida, 1988) es va llicenciar en història a la Universitat de Lleida l’any 2010, va finalitzar els estudis del màster en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona l’any 2013 i es va doctorar, de nou a la UdL, l’any 2017 amb la tesi "Salubritat i salut pública a la Lleida baix medieval: La gestió dels espais públics la pobresa i els hospitals". Durant aquests anys la seva recerca s’ha centrat, majoritàriament, en l’estudi dels hospitals lleidatans i també en la gestió municipal en temps d’epidèmies durant l’edat mitjana. Actualment, treballa a l’àrea de museus, monuments i turisme de la Paeria de Balaguer i dona classes a la facultat d’educació, pedagogia i treball social de la Universitat de Lleida.