Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

You have no items in your shopping cart.

Subtotal: €0.00

Coses que vam fer abans de ser oblidats

More Views

Writer


Coses que vam fer abans de ser oblidats

 • Writer: Bergés, Miquel Àngel ; Cazares, Josep Maria
 • ISBN: 978-84-1303-455-3
 • 300 pages
 • Rustic cover with flaps
 • 150 x 230 mm
 • Collection: Lo Marraco Nº 397
 • Release date: March 2023
 • See first pages
 • Availability: In stock

  €21.00
  Basada en una rigorosa documentació històrica i en les paraules de les persones que els van conèixer, Miquel Àngel Bergés novel·la, amb mestratge, la vida dels anarquistes Félix Lorenzo Páramo, primer alcalde anarquista de Lleida; Josep Larroca, president del Tribunal Popular i Maria la Caçadora, miliciana perseguidora de capellans. Tots tres van ser protagonistes d’una societat oblidada i d’una ciutat sense records, que ens fa reviure els ideals llibertaris dels protagonistes, la violència de les revoltes anarquistes, la Guerra Civil, l’exili a què els va abocar el Franquisme i el desesper dels grans conflictes que van travessar l’Europa del segle xx. Per les pàgines d’aquest llibre, hi transiten alguns dels personatges que, des de l’ombra, van jugar un paper essencial per entendre la vida social i política de la Catalunya d’aquells anys. Amb la col·laboració del dibuixant Josep Maria Cazares, que incorpora un còmic explicant el making-off d’aquest llibre, la novel·la ens apropa la història d’una gent doblement oblidada, per l’ombra dels grans noms de l’anarquisme barceloní i també per la derrota, que va esborrar sense pietat el rastre d’aquells que van lluitar per un món millor.

  Aquesta novel·la recupera de l’oblit la història del moviment llibertari català.


  És gairebé un deure recuperar de l’oblit aquests personatges històrics, anarcosindicalistes de pedra picada. I fer-ho, a més, en un espai com Lleida pren encara més sentit.


  Coses que vam fer abans de ser oblidats permet explicar la nostra història més recent i fer-la arribar al públic d’una manera àgil i atractiva.


  El llibre té voluntat d’estil literari i, a més, aporta de manera fidedigna i rigorosa una informació valuo-sa per al coneixement del nostre passat més recent. La petjada que, a més, hi deixa el dibuixant Cazares permet a la història saltar les fronteres de la insti-tució acadèmica i fer-la arribar a tot tipus de públic. 

  Miquel Àngel Bergés ha publicat diversos llibres d’història local, entre els quals destaca Història del futbol a Lleida (Pagès editors, 1996), La Lleida anarquista (Pagès editors, 2006) i Memòria als oblidats (Ajuntament de Lleida, 2010). També ha escrit llibres de narrativa, com Relatos—Jaume I. L’últim cop que vam veure el rei (Generalitat de Catalunya – IEI – Diputació de Lleida – Paeria, 2008), Ocio de difuntos (Editorial Milenio, 2011) i Baby Ray Blues (Pagès editors, 2009). En col·laboració amb Josep Maria Cazares, ha publicat tres novel·les gràfiques: Checkpoint (Editorial Milenio, 2021), 1936 Memòria d’un estiu (Ajuntament de Lleida, 2006) i El nord (Pagès editors, 2007), que va rebre el premi Lleida de Narrativa.

  Josep Maria Cazares és grafista, pintor i il·lustrador —ha publicat a Segre, Nou Diari, Editorial Planeta, Mamagraf, Man, El Víbora, Jazzology, La Confidencial i La Quera, entre d’altres. Ha participat en una cinquantena d’exposicions entre col·lectives i individuals, i nacionals i internacionals, i ha rebut diversos guardons. En el món del còmic, ha publicat cinc àlbums, tres amb el Miquel Àngel Bergés com a guionista. Ha estat en la producció de diverses activitats culturals, entre les quals destaquen Som Cinema, Festival de Cinema i Audiovisual Català. Forma part de l’equip de consellers del departament d’Arts i Patrimoni de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.