Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

No tiene artículos en su carrito de compras.

Subtotal: 0,00 €

Indià i republicà

Más vistas

Autor(es)

Indià i republicà

  • Una vida a les Amèriques amb els orígens de fons Ramon Curcó Rubio (Torregrossa, 1884 - Lleida, 1939)

  • Autor: Mir Curcó, Conxita
  • ISBN: 978-84-1303-500-0
  • 292 páginas
  • Tapa rústica con solapas
  • 170 x 240 mm
  • Colección: Guimet Nº 250
  • Fecha de publicación: Noviembre 2023
  • Ver primeras páginas
  • Disponibilidad: En existencia

    21,00 €
    Ramon Curcó Rubio va viure una vida per ser narrada. Així ho acrediten els rastres que ha deixat del seu pas per aquest món. Fou un emigrant sortit d’una família pagesa del del Ponent català que, tot just encetat el segle XX, va saltar a l’altre cantó de l’Atlàntic, d’on no va tornar fins al cap de quinze anys, convertit en un indià modest, però indià en el sentit originari del terme. Quan va partir era un jove amb un ideari republicà i progressista bastit en el si familiar, que assoliria la més inequívoca expressió ja entrat en la maduresa, a Veneçuela, el darrer dels països americans pels quals es va moure. Indià, republicà i home actiu i compromès, va ser afusellat per Franco. Ara, la seva neta, la històriadora Conxita Mir, n’explica la història.

    Aquest llibre és una mirada global a una època de la nostra història, a partir d'un exemple precís. La història que s'hi explica reuneix aspectes extrapolables als recorreguts de tants joves catalans que visqueren a cavall entre les darreres dècades del segle XIX i les primeres del XX.


    La vida de Ramon Curcó va tenir un final advers, però la visqué de manera extraordinària, trepidant, digna d’una novel·la.


    Conxita Mir és una de les historiadores més rellevants de Catalunya.

    Conxita Mir Curcó (Torregrossa, 1952) ha estat catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Lleida. Els seus primers treballs els dedicà a l’anàlisi del caciquisme polític i dels comportaments electorals durant la Restauració Monàrquica i la Segona República, des d’on va derivar cap a l’estudi de la violència política i el control social durant el franquisme. Ha rebut el Premi Jaume Sarri de l’IEC, el 1978, per la seva tesi de llicenciatura i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, el 2009. Entre les seves publicacions destaquen Repressió econòmica i franquisme: l’actuació del Tribunal de Responsabilitats Polítiques a la província de Lleida (1997), Vivir es sobrevivir. Justicia, orden y marginación en la Cataluña rural de postguerra (1939-1951) (2000), Morir, matar, sobrevivir. La violencia en la dictadura de Franco (2002), Duelo y memoria. Espacios para el recuerdo de las víctimas de la represión franquista en perspectiva comparada (2013), Tenien nom. Víctimes de la repressió franquista a les terres de Lleida (1938-1963) (2017), Mujeres, género y violencia en la guerra civil y la dictadura de Franco (2021).