Tel. +34 973 23 66 11

editorial@pageseditors.cat

No teniu articles a la cistella de la compra.

Subtotal: 0,00 €

1.000 anys del cultiu de vinya a Ripollet

Més vistes

Autor(s)


1.000 anys del cultiu de vinya a Ripollet

 • En el centenari del "Celler Cooperatiu" (1920-2020) (Ripollet-Cerdanyola)

 • Autor: Martínez García, Josep ; Martos Calpena, Ramon
 • ISBN: 978-84-1303-517-8
 • 208 pàgines
 • Tapa rústica amb solapes
 • 150 x 230 mm
 • Col·lecció: Monografies Nº 141
 • Data de publicació: Març 2024
 • 12,00 €
  El novembre de 2020 s’acomplí el primer centenari de la fundació del Celler Cooperatiu de Ripollet-Cerdanyola per part del Sindicat Agrícola de Ripollet. Aquesta iniciativa, presa majoritàriament per petits conreadors de vinya, parcers i rabassaires per donar sortida a les petites produccions individuals, comptà amb l’assessorament econòmic i tècnic de la Mancomunitat de Catalunya. El projecte va tenir, a més, la col·laboració de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, per al disseny i la construcció de l’edifici d’estil modernista. Aquest llibre posa en coneixement la trajectòria del Celler Cooperatiu al llarg d’aquests cent anys i la importància econòmica i social que el cultiu de la vinya va tenir a Ripollet i Cerdanyola, ja notori des del segle X. Els autors proposen un viatge de mil anys que s’endinsa en les relacions dels pagesos amb el monestir de Sant Cugat, propietari de la major part dels terrenys agrícoles de la zona, i en la seva vida social, tot ubicant els masos i les problemàtiques entre els seus propietaris i els pagesos remences i, posteriorment, els rabassaires. 1.000 anys del cultiu de vinya a Ripollet mostra com, a partir del cultiu de la vinya, es teixeix la microhistòria de la pagesia del Vallès Occidental i com s’explica la seva desaparició a les acaballes del segle XX, fets que mantenen una relació inequívoca amb els esdeveniments històrics del nostre país.

  Per comprar aquest llibre cal posar-se en contacte amb l'Ajuntament de Ripollet

  Ramon Martos i Calpena (Ripollet, 1951). És doctor en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya i doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. És col·laborador habitual de la Revista de Ripollet i membre fundador i expresident del Grup d’Estudis Ripolletencs (GER). És coautor de Ripollet. 100 anys d’història gràfica. Va col·laborar en el llibre Bases de Manresa. Diccionari Bibliogràfic i és autor dels llibres Ripollet 1931-1952. De la II República al primer franquismo i Història d’un oblit.

  Josep Martínez García neix a Ripollet. És estudiós i investigador de la història de Ripollet. Ha col·laborat en el llibre Andreu Solà: després de l’oblit, en la reedició d’Històries de Ripollet i en diversos articles a la revista 973 i a “Les dues cares de la façana”, la secció d’història de la Revista de Ripollet.