Pagès Editors acaba de presentar el llibre El Clan de Sa Ràpita de Montserrat Espallargas, amb el qual l’autora terrassenca va guanyar la 26a edició del Premi de Novel·la Negra Ferran Canyameres d’Òmnium Cultural 2017.

La història d’El Clan de Sa Ràpita s’emplaça en el Campus Universitari de les Illes Balears i a la localitat mallorquina de Sa Ràpita i té com a punt de partida l’assassinat d’un rector de la Universitat que va participar en els fets del maig francès del 68. Des d’un primer moment, l’argument de la història apunta a una consigna d’aquest període de protestes estudiantils i obreres com a un dels possibles motius de la seva mort.

La novel·la es construeix a partir de cinc veus narratives diferents que corresponen als cinc personatges protagonistes de la història, tres vicerectors que formen part de l’equip del rectorat, l’amant del rector i la seva exdona. Són cinc veus que s’encadenen una a l’altra i a través de les quals el lector construeix la personalitat del rector. Les visions d’aquestes cinc veus són, en alguns casos, coincidents i, en altres, divergents i contradictòries, de manera que la història funciona per una acumulació de dades que es van sumant i que teixeixen una sola realitat.

La trama descansa sobre una paradoxa que s’acaba convertint en l’eix central de la novel·la i que és la concepció del crim no com un fet reprovable sinó com un fet meritori per part de l’assassí o assassins.

El Clan de Sa Ràpita és el darrer conte del llibre Vides de filferro, editat també per Pagès Editors i amb el qual l’autora va rebre el LII Premi Recvll de Narrativa Joaquim Ruyra. D’aquesta manera, aquesta novel·la dóna continuïtat a aquesta història originaria ja publicada amb anterioritat.

“És una història que està contextualitzada en una universitat i que per tant no segueix els cànons de novel·la negra tradicional, ja que no se situa en àmbits sòrdids sinó en un context intel·lectual, en la universitat de les illes Balears”, explica l’escriptora.

Més sobre Montserrat Espallargas i Barceló 

Montserrat Espallargas i Barceló (Barcelona, 1964), és llicenciada en periodisme per la UAB. Ha estat periodista a la ràdio i al diari i també responsable de comunicació corporativa. En l’actualitat treballa com a docent de català i habilitats comunicatives, i també és terapeuta d’habilitats socials per a nens amb problemes d’assetjament, víctimes o agressors. L'estil literari de l'autora és una combinació equilibrada de nervi narratiu i paraules llustroses. Literàriament parlant és filla de Ruyra, de Dostoievski, de Mann, de Villalonga, de Riera, d’Onetti, de Lobo Antunes, de Fernando Vallejo... Com a autora, Espallargas ha manifestat en diverses ocasions el seu doble compromís, primer, amb un intent de trobar noves veus narratives dins l'àmbit literari, i, segon, amb la recuperació de les diferents varietats lingüístiques del territori de parla catalana. El Clan de Sa Ràpita n’és un clar exemple, ja que està escrit en la varietat mallorquina.