Coincidint amb la presentació avui a Barcelona per part de la Generalitat de Catalunya, dels actes oficials commemoratius de l’Any Pedrolo, Pagès Editors informa que enguany celebrarà el centenari del naixement de qui va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX, publicant tres obres al voltant del mateix i dedicant-li un homenatge en el marc del festival de novel·la negra que organitza.   
En primer lloc, el proper 23 de gener sortirà a la llum la reedició d’Es vessa una sang fàcil, el primer de la nova col·lecció de l’editorial dedicada a la novel·la negra en català, Lo marraco negre, que dirigeix el periodista, escriptor, traductor i crític literari Sebastià Bennasar.  
Aquest llibre, publicat el 1954, recull la història d’uns delinqüents que decideixen atracar la sucursal d’un banc de Barcelona per fer-hi fortuna. Es tracta d’una novel·la que en l’edició de Pagès Editors compta amb el pròleg del també reconegut professor de llengua i literatura catalanes i crític especialitzat en novel·la negra, Àlex Martín, qui destaca al seu text que Es vessa una sang fàcil “és una novel·la experimental, gens canònica i molt arriscada”, per fets com estar narrada des del punt de vista dels malfactors, tenir un ritme trepidant, sense indicadors de capítols, o per alternar la narració lineal en tercera persona amb intervencions en cursiva dels atracadors.
Martín, al seu pròleg, compara el Pedrolo d’Es vessa una sang fàcil amb escriptors de prestigi com William Faulkner i W. Riley Burnett i destaca l’ambientació històrica de la novel·la a la Barcelona de la postguerra amb una fidel descripció del context d’aquella època, que ell emmarca dins del “realisme urbà”.  
“És la història d’un atracament, en la qual el lector trobarà els millors ingredients d’aquest tipus de narracions: traïcions, venjances, persecucions, assassinats, pallisses i robatoris. És un encert que Pagès Editors i Sebastià Bennasar publiquin aquest text fundacional avui tan bandejat i de tanta rellevància per les nostres lletres”, resum.
En segon lloc, Pagès Editors també commemorarà l’Any Pedrolo amb la reedició de l’estudi que l’escriptor i traductor català Jordi Arbonès va publicar l’any 1980 sobre l’autor lleidatà, Pedrolo contra els límits
Es tracta d’una obra en la qual l’assagista analitza la vasta novel·lística de Pedrolo (fins a l’any 1977, tot i que posteriorment va escriure 13 novel·les més) i en dona la seva interpretació personal. En el seu estudi, Arbonès reivindica desacomplexadament el valor universal de la literatura de Pedrolo i remarca que el seu treball pretén detallar l’evolució formal i subratllar l’actitud integradora de l’autor, i no de cap manera classificar i etiquetar una producció novel·lística que, al seu parer, no admet limitacions.
Es tracta, en definitiva, d’un estudi sobre les novel·les de Pedrolo que té un gran valor perquè, com li deia el mateix Pedrolo a Arbonès en una carta del 7 de juny de 1980, poc després d’haver sortit el llibre, es tracta d’un text “que pot ésser prou útil a molts lectors que ara es perden una mica en el laberint de la meva obra narrativa”.
Per últim, Pagès Editors també publicarà al llarg del 2018, en una edició a càrrec d'Anna Moreno, Antoni Munné-Jordà i Anna Maria Vilallonga, alguns dels informes de lectura (valoracions d’obres literàries) que Pedrolo va fer per diverses editorials, en els quals l’escriptor ens ofereix les seves opinions sobre diferents autors de la literatura anglosaxona i gèneres com la novel·la negra i ciència ficció.


Homenatge a Pedrolo al festival El Segre de negre
A banda d’aquestes tres publicacions, Pagès Editors, com a editorial organitzadora del festival El Segre de negre, retrà homenatge a l’escriptor Manuel de Pedrolo en l’edició d’aquest 2018, que se celebrarà al mes de juny. Properament es tancarà el programa d’aquesta trobada literària que enguany arriba a la tercera edició.