Miquel Montoro és a dia d’avui un dels joves més coneguts d’internet. Si el seu vídeo elogiant les virtuts de les taronges l’havia fet molt conegut en l’àmbit de les Illes Balears, va ser la seva famosa frase “hòstia pilotes” la que el va convertir en un fenomen viral. El seu pas per diversos programes i mitjans de comunicació varen augmentar-ne la popularitat de forma exponencial sobretot durant el passat mes de gener. Partint de la seva figura i dels valors que representa, el periodista i escriptor Sebastià Bennasar ha escrit un assaig on s’interroga sobre si un canvi vital és possible.

 

I en què consistiria aquest canvi vital? En primer lloc el periodista s’interroga sobre les maneres en com es representa el món rural a la televisió; explica el ressorgiment dels mercats tradicionals i es qüestiona si s’està abusant de les fires; i es demana si així com existeix una Espanya buida també hi ha una Mallorca buida, a més a més de fer-se ressò de les grans protestes de pagesos i agricultors del passat hivern.


Així mateix, Bennasar posa exemples de vida rural possible, es qüestiona la viabilitat del camp illenc, explica com en Miquel Montoro ha fet una bona defensa dels productes de proximitat i indaga en els orígens del menjar real i del menjar calmat i també explica que és el neorualisme i les diferents modalitats que existeixen i l’èxit dels horts urbans i particulars.


El llibre també repassa quins poden ser els principals enemics d’en Miquel Montoro, com hi ha tota una part de Mallorca que no se’n sent gens representada per la seva figura, i per què cau bé, a més a més d’incloure una entrevista amb ell.

Com explica l’autor del llibre, “no hem fet un llibre sobre en Miquel Montoro, sinó que en Miquel Montoro ha estat el punt de partida per interrogar-nos si una nova manera de viure és possible. El llibre es va imprimir el 12 de març i per tant no s’ha pogut distribuir, i si una cosa ens ha ensenyat la pandèmia no és que una altra manera de viure és possible, sinó que és més necessària que mai”.
 

 

Pròleg de Lo Pau de Ponts.
Conté fotografies.
Inclou una entrevista a Miquel Montoro.

 

Informació sobre l'autor

Sebastià Bennasar (Palma, 1976). És escriptor, periodista, traductor i agitador cultural. Ha publicat més d’una trentena de llibres i és llicenciat en Humanitats per la Pompeu Fabra i Màster en Història del Món a la mateixa universitat. És director de la col·lecció Lo Marraco Negre a Pagès Editors i de la revista digital Bearn juntament amb Carles Domènec. Actualment el podeu llegir al diari Vilaweb i a Última Hora.