Pagès Editors ha presentat avui a Lleida el calendari de l’editorial corresponent a l’any 2019, que cada any dedica a un artista reconegut de les Terres de Ponent i que en aquesta ocasió va dedicat a Mireia Serra, coneguda artísticament com a Lily Brik, que és actualment un dels noms més reconeguts de l’street art. 

La presentació del calendari ha anat a càrrec d’Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, qui ha destacat que aquest és el primer recull imprès de l’obra de Lily Brik i que permetrà a les persones que el comprin tenir unes làmines dels seus murals aptes per emmarcar. 

Per la seva part, Eva Lega, curadora del calendari del 2019, del qual s’han imprès un miler d’exemplars, ha destacat que aquest calendari és el primer que es dedica a una dona com a part d’una decisió editorial d’incloure dones artistes al calendari i que el nom de Lily Brik de seguida va ser un dels triats per formar-ne part perquè “tot i la seva joventut té a les seves esquenes 200 murals de grans dimensions repartits per tot el territori”.
“La vam escollir també per protagonitzar aquest calendari perquè és de Lleida i perquè ha aconseguit crear un discurs de territori en el qual ha aconseguit barrejar de forma harmònica el paisatge rural del nostre entorn i la figura humana. Hi trobem la seva gran motivació que és la figura femenina idealitzada en mig d’aquests paisatges rurals”, ha explicat Lega, tot destacant també que es tracta d’una artista que “cada vegada més treballa a nivell internacional”. “Ha sapigut exportar aquest discurs, cosa que pocs artistes de Lleida han sapigut fer”, ha assenyalat.
Lega també ha explicat que al calendari apareixen murals que l’artista ha fet a Alfarràs, Torrefarrera, Vilanova de la Barca, Montgai, Barcelona, Múrcia i Picassent. “No teníem intenció que hi hagués tantes de Lleida però va anar així. En tot cas, les 12 imatges del calendari més la portada tenen un discurs artístic conjunt”, ha assenyalat.

En aquest sentit, Lily Brik ha afegit que la tria de les obres que apareixen al calendari es va fer tenint el compte els murals que per ella han sigut importants per la seva carrera o que són especials per ella d’alguna manera. “Per mi el títol seria les millors obres. Tots els murals que he fet són molt importants per mi, m’han fet millorar en aquesta carrera vertiginosa que estic tenint, però hi ha alguns que són especials per mi, perquè em van catapultar d’una manera o altra o m’han fet estar on estic ara”, ha explicat.  
En aquest sentit ha destacat que, per exemple, el mural del mes de gener, ubicat a una escola d’Alcarràs, li va permetre descobrir el món de l’educació; que el mural ubicat a Sant Andreu, Barcelona, i que és el mes d’octubre, li va permetre descobrir la poesia; i que el mural del mes d’abril, ubicat a Múrcia, li va permetre entrar a galeries d’art importants.   
“Són obres molt ben escollides i importants per mi. A més tenen una frase de les persones que es van implicar en la seva creació, la qual es pot trobar a la part de darrere. Per a mi és molt important tot el conjunt. Un artista de galeria normalment crea al seu taller, sense saber normalment a qui es dirigeix l’obra, però per a mi m’inspira el lloc i l’entorn i la frase del client, que per a mi ho és tot. Passo moltes hores al seu costat i són els que creuen en mi. Jo no podria estar fent el que faig ara sense que aquests clients de petits pobles del Segrià que han cregut en mi i que han tingut la ment oberta per donar-me la llibertat de crear en aquestes partes”, ha destacat.  


Introducció al món dels objectes i arribada a les galeries
Mireia Serra ha explicat també durant la roda de premsa que està molt contenta d’haver protagonitzat el calendari de Pagès Editors del 2019 perquè vol arribar a més gent. “Estic en un punt en el qual m’agradaria crear objecte i fer que la gent que no té parets tingués una part de mi a casa seva. Per això estic agraïda que Pagès Editors em dones aquesta oportunitat per arribar a casa de tothom”, ha assenyalat.  
En aquest sentit ha explicat que l’han trucat marques de roba que volen treure peces amb les seves il·lustracions i que també està treballant per treure uns mitjons per la gent jove.  
En tot cas, Serra ha explicat que el que vol fer és obra. “Tinc moltes ganes de fer obra i s’estan interessant galeries d’Holanda, París,...Per això ara pararé fins al febrer per a crear 25 obres que rodaran per tota Europa. La inauguració serà aquí a Lleida, el 5 d’abril, a l’Espai Cavallers. Vull extrapolar l’street art a l’art en si. És complicat perquè vull ser fidel al món de la galeria tradicional i al carrer. Com ho faré? És una sorpresa”, diu rient.  

Arrels, projectes i crida a Lleida
Per últim, Mireia Serra ha explicat que actualment ja té moltes obres fetes, moltes fora de Lleida i d’Espanya, però que “aquí es veu l’inici i el perquè del meu art”. “He pintat Hamburg, França, Àfrica, Holanda,... i sempre allà on vaig, encara que soni curiós, diuen que es noten les meves arrels, la meva essència rural. I no la penso perdre perquè vull que vinguin a mi tot arreu. Vull que se’m conegui a mi i a la meva terra a partir dels meus murals”, ha dit amb orgull.  
Pel que fa al seu futur, Serra ha explicat que està en un moment en el qual està deixant Lleida per treballar en altres indrets. “Ja tinc reserves pel 2020. Tornaré a treballar a Àfrica, a França, l’agost de 2019 aniré a Los Àngeles, d’on m’han trucat per pintar un edifici, i també participaré en festivals de Japó i Dinamarca. També tinc un projecte molt interessant a Barcelona amb el col·lectiu ‘12+1’ per intervenir en un mur molt gran que serà com una galeria a l’aire lliure. També tinc un projecte a Martorell on faré una obra lliure. Estic contenta perquè estic en un punt en el qual la gent em contacta per fer el que jo vulgui”, ha explicat.  
En qualsevol cas, Lily brik ha volgut deixar molt clar que el seu somni seria pintar a Lleida. “Tinc quatre obres a Holanda, on vaig pintar per als Reis, i en canvi a Lleida no tinc res meu com a artista ja adulta i madura. M’agradaria pintar aquí, com estic fent a tot arreu. No cal que faci una obra meva, puc fer un mural de caire patrimonial. A mi m’agrada molt la història, fer al·legories,...Em comprometo amb Lleida a documentar-me per fer una obra responsable i conseqüent amb la història d’aquesta ciutat que seria com un document gràfic sobre qui som. M’encantaria”, ha finalitzat.