Pagès Editors acaba de publicar, com a novetat destacada d'aquest mes de setembre, La maleta d'en Lionel, un recull de contes escrits pel conegut escriptor, editor i creador de continguts argentí, Hernán Casciari, que inclou un relat dedicat al jugador argentí Lionel Messi, el qual va reconèixer haver-se emocionat i plorat amb les paraules de Casciari.

 

L'autor va escriure gran part dels contes d'aquest recull durant l'etapa de quinze anys que va viure a Catalunya. Per aquest motiu, l'enyorança de la seva pàtria i l'amor per la seva argentina natal, pels seus costums i les seves gents, és un dels elements comuns a la majoria dels seus contes i es podria dir que és un dels personatges principals de la seva literatura. 

 

Com a exponent màxim d'aquest amor per Argentina s'erigeix el conte dedicat a Messi, 'La maleta de Lionel', en el qual Casciari explica què va significar per a ell i per a molts altres argentins, que igual que el jugador també estaven vivint a Barcelona a principis dels 2000, veure de prop el naixement d'un dels ídols del futbol de tots els temps. 

 

Haver vist jugar a Leo Messi en el seu millor moment, la seva etapa al Futbol Club Barcelona, i descobrir com amb el seu estil humil i discret el jugador donava exemples constants del seu amor per la pàtria -mantenint el seu 'yeisme' i la seva parla típica de Rosario; sortint sovint als mitjans amb un mate a la mà; celebrant les victòries arreu del món embolcallat amb la bandera celeste i blanca, i tornant a casa quan podia, amb la maleta sempre a mà-, va ser molt important per a molts argentins emigrats, segons explica Casciari.   

 

"Ens va alegrar la vida, un 'nene chiquito', que no parlava, ens va ajudar a no perdre la brúixola. D'una forma serena i natural ens va fer feliços", va explicar Casciari al programa “Perros de la Calle”, conduït per Andy Kusnetzoff, on a finals de 2022, després que Argentina guanyés el Mundial de Qatar, va parlar sobre aquest conte dedicat a Messi.

 

Casciari també elogia "l'esforç titànic" que va fer Messi per aguantar durant anys les acusacions de ser un mercenari que li arribaven des d'Argentina i que tingués el valor de renunciar primer a jugar a la selecció nacional i de tornar després "per guanyar-ho tot" i donar el missatge als nens i joves "que a la vida rendir-se no és una opció". 

 

"La famosa frase 'Qué mirá bobo, anda pa'allá' de Messi, que molts van criticar, menjant-se les esses, amb el 'yeisme' intacte, va ser una frase perfecta per a nosaltres els immigrants. Ens va alegrar confirmar que continua essent el mateix, que mai va guardar la seva maleta a l'armari. Mai va equivocar el seu accent. Mai va oblidar el seu lloc al món. Per això la humanitat sencera volia la victòria de Messi, perquè mai s'ha vist al cim del món a un home senzill, a un tipus qualsevol. Després de guanyar el Mundial ell va tornar a Rosario, com sempre, perquè les seves costums no canvien. L'únic que canvia és el que va portar als argentins dins la seva maleta, la Copa del Món", va explicar Casciari.

 

Aquest emotiu relat, que es va viralitzar a les xarxes, va fer que Messi enviés un missatge d'àudio a Casciari explicant que ell i la seva família s'havien emocionat i que havien plorat amb les seves paraules. 

 

El conte 'La valija de Lionel' ha sortit publicat a principis d'aquest 2023 a la revista Orsai, que dirigeix Casciari, acompanyada d'una il·lustració a la portada del dibuixant Matías Tolsà que també és la portada del recull de contes que ara publica Pagès Editors.

 

Vint-i-cinc relats deliciosos més

Complint amb el tòpic argentí, els relats sobre el món de futbol i astres com Mesi o Maradona sovint són presents en la literatura de Casciari. Però els contes de Casciari inclosos en aquest llibre recullen, sobretot, anècdotes genials sobre la seva infància o la seva joventut, records viscuts amb la seva família i amics a Argentina, que aconsegueixen emocionar, reflexionar o fer riure. Sovint les tres coses a la vegada.

 

Els seus relats també inclouen reflexions de l'autor sobre la vida i sobre la seva feina com a escriptor, plenes de sensibilitat, humor i intel·ligència. També hi trobarem faules plenes de màgia, narracions carregades de realisme màgic i alguns contes amb un sòrdid humor negre.

 

Històries sobre viatgers que venen del futur, sobre la mort del pare, sobre els poders psíquics de la mare, sobre el mate, sobre el sobrepès a la infància, sobre el màrqueting a les religions, bromes pesades que surten malament, venjances literàries virtuals, atropellaments imaginaris, posades en escena impactants, coincidències reals però màgiques, regals inoportuns...cada història explicada per Casciari és com "un minuet en un món d'adagios".