El Gremi de Llibreters de Catalunya ha escollit La nena del far, una obra de l'escriptora i il·lustradora neerlandesa Annet Schaap traduïda al català per Maria Rosich, com a guanyadora del Premi Llibreter 2021, dins la categoria de Literatura Infantil i Juvenil d’Altres Literatures.

El Premi Llibreter és un guardó organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya que atorguen les llibreries de Catalunya. Té per objectiu destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió mitjançant la seva promoció a les llibreries.

 

El comitè d’avaluació del XXII Premi Llibreter 2021 ha escollit 'La nena del far' com a guanyadora entre les tres obres nominades dins la categoria de Literatura Infantil i Juvenil Altres Literatures. En concret, la publicació de Pagès Editors competia amb:


El lloc màgic, Chris Wormell. Traducció de Yannick Garcia (Animallibres)
La història impossible d’en Sebastian Cole – La historia imposible de Sebastian Cole, Ben Brooks. Traducció al català de Xavier Pàmies, traducció al castellà de Rebeca González (Blackie Books).

 

D’acord amb les bases del Premi Llibreter, les tres obres han estat sotmeses a votació de les llibreries agremiades, resultant-ne la guanyadora 'La nena del far' en haver obtingut un major nombre de vots.

 

La nena del far forma part de Nandibú, la col·lecció de literatura infantil i juvenil de Pagès Editors, dirigida per Alba Besora, i presenta la història de la filla d’un faroner abatut per la tristor en temps de pirates, mites i grans aventurers. La Llumeta, així s’anomena la protagonista, és una nena petita, però un personatge gegant, capaç de sobreposar-se al pes de la foscor per il·luminar les vides d’aquells que l’envolten. La nena del far és una novel·la màgica, intensa, emocionant. Un meravellós relat d’aventures que li dóna veu al vent, a aquells que ja no hi són i als monstres més reals per a enfonsar-nos de cap a la llegenda. 

 

Aquesta obra ha estat traduïda a més de vint llengües, forma part de la llista d'honor IBBY (The International Board on Books for Young People) i ha estat guardonada amb els premis Gouden Griffel (un premi atorgat a autors de literatura infantil o juvenil als Països Baixos), Woutertje Pieterse Prijs (un dels més prestigiosos de la literatura infantil i juvenil en llengua neerlandesa) i Nienke van Hichtum (el primer cop que algú guanya aquest premi amb la seva novel·la debut).

 

Annet Schaap, il·lustradora d’èxit, ha aportat dibuixos a 250 llibres infantils des de 1991, però encara no havia gosat posar-se a escriure’n fins que durant un viatge pels Estats Units va veure un far gris i solitari i va decidir que n’havia d’escriure un llibre per a nens. Annet Schaap sempre havia volgut ser dibuixant, escriptora o descobridora. Ha estudiat en dues acadèmies d’art i en una escola d’escriptura. El seu llibre La nena del far ha estat guardonat amb els premis Gouden Griffel, Woutertje Pieterse Prijs i Nienke van Hichtum.

 

Alba Besora, editora de Nandibú, s'ha mostrat avui molt contenta pel premi. "Aquest reconeixement és molt important per a nosaltres. El fet que els llibreters avalin la nostra feina és una gran empenta per continuar fent literatura de qualitat", ha destacat.